Uitrusting

Om onderwaterhockey te spelen heb je de volgende persoonlijke uitrusting nodig:

 • Een zwembroek of zwempak naar 'klassiek sportief model'. Zwemshorts zijn, tenzij ze 'korte pijpen' hebben en nauw aansluiten, niet geschikt voor het spelen van OWH.
  Richtprijs: € 25 - € 50 voor de heren, € 50 - €75 voor de dames.
 • Een goede duikbril met een zo groot mogelijk zichtveld, en een zo klein mogelijke luchtinhoud. Het glas is liefst gehard of getemperd. De neus moet makkelijk dicht te knijpen zijn voor het klaren van de oren op diepte. Dit laatste gaat makkelijkst in modellen met twee afzonderlijke glazen en een 'neus' in het midden.
  Controleer bij aankoop zeker een goede pasvorm. Houd daarvoor het masker tegen je voorhoofd zonder het aan te drukken, en adem in door je neus. Als het masker zich direct 'vastzuigt' dan heb je een goede vorm die past voor je gelaat.
  Richtprijs: € 25 - € 50.

 • Een snorkel met een zo groot mogelijke binnendiameter. Hoe 'breder' de buis, hoe makkelijker je kunt ademen. Je duim moet daarom zeker binnen de buis van de snorkel passen. Controleer ook of je het mondstuk makkelijk in je mond krijgt.
  Ventielen die 'verhinderen' dat er water in je snorkel komt, of die het 'uitblazen vergemakkelijken' zijn bij het hockeyen eerder een last dan een voordeel.
  Veel spelers snijden de snorkel af net boven het hoofd om de weerstand bij het zwemmen zo klein mogelijk te maken.
  Richtprijs: € 10.

 • Zwemvliezen zorgen er voor dat je onder water snel vooruitkomt. Een goede zwemvlies voor onderwaterhockey is een 'gesloten hiel' model met een plooibaar (maar toch vrij stijf) plastic blad. Er bestaan ook 'open hiel' (duik) vliezen waar enkel je tenen en je wreef in de vlies passen. Deze worden achter je hiel met een elastiek vastgemaakt. Zij worden normaal gebruikt door duikers die laarsjes dragen, en zijn minder geschikt voor OWH.
  Er bestaan ook gesloten hiel zwemvliezen met een extra lang blad. Deze laten je toe om nog sneller te zwemmen, maar je wordt er ook minder wendbaar door. Omdat je eerst ook de nodige spierkracht en techniek moet ontwikkelen, zijn deze voor beginners minder geschikt.
  Zorg dat je zeker de pasvorm van de 'schoen' kunt uitproberen vooraleer je koopt, of dat je de vin mag wisselen als de maat niet klopt.
  Richtprijs: € 50.

 • Een handschoen om je hand te beschermen tegen de wrijving met de zwembadvloer en tegen stoten van sticks. De handschoen moet zorgen voor een goede grip van je stick langs de binnenkant van je hand en voor een goede bescherming aan de buitenkant. De kleur van de handschoen moet voldoende contrasteren met de kleur van je stick. Neem dus geen witte of donkerbruine of zwarte handschoen.
  Donker rode, fluo oranje of groene PVC handschoenen zijn voor de meeste spelers de beste optie. 'Winter' uitvoeringen van dit type handschoen hebben een voering die beschermt tegen schokken, maar de 'zomer' uitvoeringen zijn dan weer 'minder moeilijk in een vuist te plooien'. Kijk en vergelijk wat jij het handigst vindt...
  Richtprijs: € 5.

 • Een stick vervaardigd uit een in water drijvend materiaal, die voldoet aan de in de spelregels vastgelegde maten. Deze sticks worden door veel leden zelf gemaakt naar hun eigen model, regelmatig maakt de club ook 'standaard'sticks aan die worden verkocht aan alle geïnteresseerde leden. Het is ook mogelijk om sticks te bestellen in binnen- en buitenland via internet.
  Als je voor hout kiest, gebruik je best beuk of een andere houtsoort die slijt zonder te splinteren.
  Let op: een stick voor een linkshandige speler is niet bruikbaar door een rechtshandige.
  Richtprijs: € 15 voor twee 'standaard clubsticks' (je hebt een witte en een zwarte nodig).

 • Een waterpolo-cap ("muts") die je kunt kopen via de club. Deze muts biedt bescherming tegen stoten aan het oor.
  Een paar mutsen (je hebt ook hier twee kleuren nodig) kost € 27,50.

Merk op dat je tijdens trainingen en wedstrijden niets mag dragen dat jezelf of een tegenspeler kan kwetsen. Ringen, horloges en oorringen worden dus uitgedaan voor je in het water gaat. Piercings die niet kunnen worden verwijderd, moeten tegen het lichaam aan worden gekleefd.

Duikbril, snorkel, zwemvliezen, handschoen en stick kan je als beginnende speler lenen uit de materiaalkast van de club. Je moet dus zeker niet al dit materiaal aankopen voor je eerste paar proeftrainingen. In tegendeel, je komt best eerst 'uitproberen' welk type materiaal je meest bevalt voordat je je eigen spullen koopt.

© Mantis Onderwaterhockey